PAÏSOS DESENVOLUPATS

Als països desenvolupats, la revolució agrícola de final del s. XVII a la Gran Bretanya, va representar el pas d’ una agricultura de subsistència, per a alimentar a les famílies, a una agricultura destinada a la venda.

L ‘ agricultura de mercat

Té com a objectiu principal obtenir el màxim benefici. Això s’ aconsegueix gràcies a:

  • L’ especialització de la producció, es conrea un sol producte a cada explotació agrícola, que simplifica feina i ús de maquinària.

 

  • La mecanització de les feines de camp, gran part del treball humà se substitueix per màquines, cosa que fa que no es contracti tanta mà d’ obra i menys temps en fer feines agrícoles.

 

  • L’ aplicació de tècniques de conreu modernes, com fertilitzants i adobs, llavors d’ elevat rendiment, sistemes de reg nous... I l’ aplicació dels avenços en biotecnologia a l’ agricultura que ha donat lloc a noves varietats de conreus: els transgènics.

 

  • Tot això requereix grans inversions de diners, que són compensats amb l’ augment de la productivitat, que permet obtenir més beneficis.

 

Efectes de l’ agricultura de mercat

  • L’ alta productivitat permet abaixar el preus dels productes, això és bo per als consumidors però a la vegada, dolent per als agricultors.

 

  • Com que es localitzen grans quantitats de productes en llocs determinats, està bé ja que s’ agilitza el comerç, però a la vegada les zones que no tenen tants productes té conseqüències negatives.

 

  • Els fertilitzants contaminen el sòl i les aigües i poden afectar als aliments que consumim.

 

  • Les subvencions que els governs donen col·loquen en una situació de desavantatge els productes dels països pobres

 

 

                                                                                                                                          

 

Tècniques de conreu modernes

 

  • Conreus d’ hivernacle:

Superfícies de conreu cobertes amb plàstic. En aquest, es pot modificar les condicions de temperatura i humitat, gràcies a això es pot conrear en llocs difícils per a l’ agricultura, també obtindré fruites i verdures fora de temporada i es protegeixen millor els conreus de possibles inclemències.

 

  • L’ arenament:

Consisteix  a escampar una fina capa de fems sobre el sòl i damunt, una capa de sorra més gruixuda. Així, es milloren les condicions de temperatura i humitat dels sòl i les plantes absorbeixen millor els adobs.

  • Conreus hidropònics o sense sòl:

Permet conrear les plantes sobre un substrat artificial compost per pellofa d’ arròs, sorra, grava, serradures, etc. L’ aigua per al reg conté dissolts tots els nutrients que necessita la planta.

  • El regatge gota a gota:

Amb aquest sistema, es porta l’ aigua a través de conductes tancats fins a la planta, on es col·loquen uns degotadors que permet regar-la. Amb això la planta augmenta el rendiment, ja que no gasta energia per obtenir l’ aigua i els nutrients dissolts, i se li escurça el cicle natural de creixement.