AGRICULTURA

L’ agricultura és el conreu de la terra amb la finalitat d’ obtenir aliments per al consum humà i animal, i primeres matèries per a la indústria. L’ agricultura va aparèixer en el neolític. Fins fa poc temps molta gent es dedicava a les feines agrícoles.

Els factors que condicionen l’ aprofitament agrícola.

·  El clima: cada planta necessita unes condicions de temperatura i humitat determinades  per poder créixer. Per això a cada zona climàtica hi prosperen millors uns conreus que altres. A mes a mes hi ha factors climàtics que impedeixen practicar l’ agricultura.

·  El relleu: l’ altitud i el pendent del terreny condicionen l’ activitat agrària. Les temperatures baixen a mesura que augmenta l’ altitud la qual cosa limita el desenvolupament de les especies a partir d’ una certa altura. També es necessari conrear als vessants de les muntanyes tot i que costi molt mes. Per fer-ho es creen terrasses o feixes.

·  El sòl: cada planta necessita un terreny amb unes característiques adequades. La mida i la porositat dels grans de terra condicionen la quantitat de oxigen del sòl i la capacitat per retenir l’ aigua.

 

Elements del paisatge

· Una parcel·la es cada una de les parts en que es divideix l’ espai agrari.

-Quan les parcel·les estan tancades donen lloc a un paisatge de camps oberts

-Quan ens trobem amb un paisatge dominat per parcel·les amb tanques parlem de un paisatge de camps closos.

· El grau d’ aprofitament de les parcel·les: quan l’ agricultor busca el màxim de terra es diu que practica una agricultura intensiva. Als països desenvolupats aquesta agricultura es molt alta. En la agricultura extensiva les parcel·les no s’exploten totalment sinó que se’n deixa una part en guaret es a dir sense sembrar per recuperar fàcilment la fertilitat de la terra.

· Els sistemes de reg: la presencia o no de canals, sèquies, aspersors etc... en un paisatge agrari ens indica si ens trobem davant d’ una agricultura de secà on els conreus nomes reben aigua o davant de una agricultura de regadiu en la qual l’ agricultor porta l’ aigua que les plantes necessiten de diferents sistemes artificials.

· L’ espècie conreada: existeix una gran varietat de conreus. A escala mundial, els principals productes que es conreen son: els cereals, algunes plantes que es processen a nivell industrial, les fruites, les patates i altres hortalisses.

-  Si en un mateix espai es conreen especies vegetals diferents parlem de policultura.la policultura es dóna en parcel·les petites la producció de les quals es destina fonamentalment al consum de les famílies pageses i a les zones d’ horta.

-  Però si en una explotació agrícola es conrea un sol producte direm que es tracta de monocultura. La monocultura simplifica l’ us de maquinaria i te com a objectiu obtenir la màxima producció al mínim cost per fer-la competitiva.  

·  L’ habitat i la xarxa viaria: el paisatge agrari també varia segons la manera com la població humana s’ ha assentat en el territori (assentament concentrat o assentament dispers) i de la disposició dels camins rurals que fan servir els agricultors i d’ altres vies destinades al transit de bestiar.