PAÏSOS SUBDESENVOLUPATS
En els països subdesenvolupats, l’ agricultura, fonamentalment, tradicional (pagesos amb pocs recursos que pretenen obtenir aliments per a ells ), hi té un pes molt important. També hi ha grans plantacions.
Hi ha tant agricultura de plantació com agricultura tradicional.
AGRICULTURA DE PLANTACIÓ
Aquesta explotació agrícola, està situada a països tropicals subdesenvolupats (Àfrica, Índia....) El seu origen es remunta entre els segles XVI i XIX. Les seves característiques són :
- És una agricultura de mercat, destinada a l’ exportació.
- Es practica en grans propietats.
- Exigeix una gran inversió per capital.
- Monocultura.
- Ocupa mà d’ obra abundant, amb salaris baixos i contactes temporals.
- Productivitat alta, s’ hi apliquen tots els mitjans tècnics possibles.
Però també planteja certs problemes:
- Els beneficis econòmics són per a les empreses estrangeres, treballadors amb nivell de vides molt baix.
- Alguns països han d’ importar aliments per la seva població, ja que els conreus s’ exporten.
- L’ explotació és molt intensiva.
- Si els preus baixen , potser que s’ arribi a tancar l’ explotació.
AGRICULTURA TRADICIONALS
Aquesta, té les següents característiques:
- És una agricultura de subsistència (l’ objectiu és obtenir l’ aliment necessari per a la família) , es fa en petites propietats.
- Hi predomina la policultura, es conreen diversos conreus a l’hora, per assegurar aliment tot l’ any.
- Usa tècniques i eines de conreu molt primitives, a causa d’ això, la producció és baixa.
- Depenen enormement dels factors físics, ja que no tenen avenços tecnològics.
Té tres varietats, que són
L’ agricultura itinerant
També anomenada d’ artiga, consisteix a tallar i després cremar la zona boscosa que es vol conrear.
Es practica en l’ actualitat en la zona intertropical, en sòls poc fèrtils.
Té com a finalitat la subsistència, és extensiva i poc productiva.
L’ agricultura itinerant
Aquesta es practica a països de clima tropical de l’ Àfrica subsahariana i a zones d’ Amèrica i Àsia.
És de subsistència, extensiva, de secà, poc productiva i és policulturista. A part també és sedentària.
Al voltant dels poblats hi ha una circumferència d’ horts i camps ,la resta de terreny es divideix en llenques . S’ hi planten productes diferents cada any, és a dir, hi ha una rotació de conreus , aquesta permet mantenir més a la població que la itinerant.
L’ agricultura irrigada monsònica
Aquest sistema es practica a l’ est de la Xina, al sud-est asiàtic i a la costa oriental de l’ Índia.
Els vents monsons d’ estiu provoquen pluges abundants entre abril i octubre. Els camps s’ inunden i es converteixen en terrenys ideals per a conrear arròs.
Els arrossars ocupen valls i planures estesos pel costat dels rius. E passatge agrari està constituït per una munió de petites parcel·les separades per dics i sèquies per regar. Les parcel·les són propietats individuals i la producció s’ orienta a alimentar la regió.
